Hvorfor gode råd er dyre.

j

af Peter Abrahamsen

}

11.20.2024

Træt af at få “gode” råd?

Gode råd er givet i den bedste mening og kan i visse tilfælde vitterligt være gode, men ofte kommer de gode råd til at virke stik modsat. Som modtager kan man hurtigt komme til at føle sig forkert og inkompetent. 

Hvorfor gode råd er dyre.

Kender du oplevelsen af at komme hjem fra arbejde, fyldt op af frustration fra arbejdet og din partner forsøger at hjælpe dig ved at komme med en hel masse løsninger på dit problem. Ofte vil det bidrage med mere frustration og en oplevelse af ikke at være forstået, med reaktioner i retning af: “Jamen det er slet ikke det det handler om”, “det har jeg prøvet” eller “du ved ikke hvad du taler om”

Når vi giver gode råd, taler vi om os selv og vi kan hurtigt risikere at komme til at virke bedrevidende, hvilket får vores kollegaer til at føle sig uduelige og inkompetente. Vi skal kunne rumme kompleksiteten og turde lade vores forskellige fagligheder hvile i en anerkendende nysgerrighed.

Se mere om kurser og undervisning

Kulturen.

Gode råd kan fastholde kulturelle normer og ideer om hvordan man løser bestemte opgaver eller problemer. De kommer til at begrænse kompleksiteten og begrænse råderummet af muligheder. Vi kommer til ubevidst at reproducere normerne. 

F.eks. Hvis en borger hæver stemmen, taler grimt eller bliver aggressiv, “skal man sige fra”! Normen tilskriver her en lineær løsning på problemet. “Uønsket adfærd”  = “sige fra”. Hermed ikke sagt at man bare skal lade sig krænke eller at det er forkert at være autentisk og sætte sine grænser. 

Jeg vil bare rette opmærksomheden på at man med fordel kan være undersøgende på, hvad der mon er på spil hos borgeren? Eller en anerkendende og omsorgsfuld nysgerrighed på, hvad der sker i relationen mellem kollega og borger, som måske kan virke udløsende på vreden? Hvad er der af gode erfaringer med, at vreden ikke har været på spil? Er der en usynlig magt eller forpligtigelse til stede, som vi ikke er opmærksom på?

På den måde åbner vi op for en kultur, der tillader mange forskellige handlemuligheder, alt efter kontekst og relation. 

Tavs viden.

Når vi går efter hurtige løsninger og gode råd, mister vi muligheden for at dykke ned i et ocean af tavs viden. Den tavse viden dækker over,  at vi altid ved mere end vi umiddelbart kan redegøre for. At se et problem er at se noget der er skjult. Det at have en anelse om en sammenhæng, som endnu ikke er forstået. Man kan også tænke på det som, at helheden er mere end enkeltdelene. Jeg får et billede af et isbjerg, hvor man kun aner toppen, men størstedelen er gemt under overfladen. 

Det handler om at opgradere folks erfaringer og spille hinanden kompetent. 

Fællesskabet i teams.

En faglig sparring, der baserer sig på nysgerrighed og anerkendelse, vil bidrage til et styrket fællesskab på arbejdspladsen. I teams der gør brug af faglig sparring udvikler man en fælles ansvarsfølelse for opgaverne, der er en god modgift til stress og belastninger generelt. 

Jeg har ofte fået feedback fra medarbejdere i teams jeg har undervist der siger: “Jeg har fået en ny faglighed”. “Det er en ny måde at gribe arbejdet an på, der inspirerer og udvikler meget mere.” “Jeg har fået energien tilbage i mit arbejde”.  

Man skal turde stille sig i en uvidende position og lade fagligheden bero på nysgerrighed. En ny faglighed af refleksion og undren Det styrker det faglige fællesskab og følelsen af at være faglig kompetent, at vi sammen skaber et multivers af nye forståelser og erkendelser.

Konklusion

I stedet for at søge efter hurtige løsninger og entydige svar, bør vi dyrke en kultur af nysgerrighed og åbenhed. Ved at erstatte gode råd med faglig sparring, skaber vi et rum, hvor vi kan udforske komplekse problemstillinger sammen, udvikle nye perspektiver og styrke vores fællesskab. Så næste gang du står over for en udfordring, overvej at invitere dine kolleger til en åben og nysgerrig samtale i stedet for at søge efter det perfekte råd.

Dette er en forkortet version. Artiklen i sin fulde længde finder du her.

Er du blevet nysgerrig på systemiske og narrative værktøjer du kan anvende i praksis?

Kontakt mig gerne for at høre mere om hvordan jeg kan hjælpe din arbejdsplads til at trives og udvikles. 

AKTUELT

Relaterede indlæg

Ventesorg 

Ventesorg er et begreb, der beskriver den komplekse følelsesmæssige tilstand, man kan blive ramt af, når alvorlig og livstruende sygdom rammer. Det er at leve i et uvishedens tomrum. Når en alvorlig sygdom rammer, ændres alt. Fremtiden bliver uforudsigelig, og hver...

læs mere

Skam har mange ansigter. 

At tale om skammen får den til at vokse. Skammen kan derfor trække os ind i en negativ spiral, der undertrykker vores foretrukne selv og skaber afstand i vores nære relationer og sociale liv. 

læs mere

Kan jeg gøre noget for dig?

Følg mig på

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Related Posts

Ventesorg 

Ventesorg 

Ventesorg er et begreb, der beskriver den komplekse følelsesmæssige tilstand, man kan blive ramt af, når alvorlig og livstruende sygdom rammer. Det er at leve i et uvishedens tomrum. Når en alvorlig sygdom rammer, ændres alt. Fremtiden bliver uforudsigelig, og hver...

Skam har mange ansigter. 

Skam har mange ansigter. 

Skam er et fænomen, en egenskab, en følelse. Den er kompleks, den kan være ødelæggende, men også opbyggende og beskyttende.  Skam er et følelsesberedskab vi er født med, på linje med andre følelser, som f.eks. vrede, frygt eller glæde. Vi kender alle oplevelsen...

Når tavs viden bliver til værdifulde erfaringer.

Når tavs viden bliver til værdifulde erfaringer.

Når man spørger ind til hvor mennesker har deres viden om livet fra, spørger man til erfaringer fra livets skole. Ofte er meget af denne viden vi bære rundt på, blevet overset eller glemt.  I mine samtaler lytter jeg derfor altid efter viden eller erfaringer, der...

Kontaktform

8 + 10 =

Kontakt

Telefon

30 49 57 57

Email

mail@peterabrahamsen.net

Adresse

Lilletoften 143, 5260 Odense S